1. Globalt julbord – smaker från världen
Måste man äta sill och köttbullar bara för att julen närmar sig? Det tycker inte vi. Vi har sett bland annat både det asiatiska och det italienska köket ta plats under julens firanden, där charkbrickan har fått formen av en julgran och asiatisk buffé har kallats för ”asiatiskt julbord”. Blev ni också sugna på att testa något annat? Det löser vi.
2. Grönt är skönt – växtbaserade julbord
Hållbarhet är i fokus, och 2024 är året då växtbaserade alternativ tar större plats än någonsin. Vegansk "skinka" baserad på rotselleri, griljerad pumpa och plantbaserade köttbullar är några exempel. Dessutom ser vi allt fler kreativa sallader och gröna rätter, där säsongens grönsaker får glänsa.
3. Personliga portioner – småskaligt och exklusivt
Bufféer i all ära, men i år ser vi en trend där julmaten serveras i små, personliga portioner. Individuella silltallrikar, små glas med risgrynsgröt och miniatyrköttbullar gör att varje gäst får sin egen upplevelse – och minskar också risken för spill. Vill man ha något sådant här kan någon av våra magiska jultallrikar vara ett alternativ.
4. Glögg med en twist
Glöggen får en makeover 2024! Istället för de traditionella varianterna ser vi nytänkande smaker som passionsfrukt, chili eller äpple-kanel. Dessutom blir kall glögg en favorit, perfekt för att para ihop med cocktails eller som en aperitif.
5. Julens dessertbord goes lyx
Efterrätter tar julbordet till en ny nivå i år. Lyxiga desserter som saffranspannacotta, chokladfondant med lingon och dekorerade tårtor inspirerade av granar och snöflingor är i fokus. Även individuella portioner av klassiska efterrätter som knäck och kola är en favorit – både snyggt och praktiskt.
Så lyfter du ditt julbord 2024
Vill du hänga med i årets trender? Beställ ett mixat julbord från restauranger som erbjuder både klassiker och nya smakupplevelser. Alla rätterna kan levereras direkt till kontoret. Våga experimentera med nya smaker och serveringar för att göra julen extra minnesvärd.
2024 handlar om att skapa en personlig och hållbar julupplevelse, med mat som överraskar och förenar. Vilken trend blir din favorit i år?